Teden Unesco globalnega geoparka Idrija (20.5. do 5.6. 2016)

V mesecu maju in juniju (od 20. maja do 5. junija) bo v Idriji in njeni okolici potekal t.i. Teden Unesco globalnega geoparka Idrija. V okviru Centra za idrijsko dediščino je Geopark Idrija, skupaj s soorganizatorji, pripravil pester program, s katerim želi idrijsko naravno in kulturo dediščino približati javnosti. Program je raznolik in zanimiv, tako da lahko vsak najde kaj zase. Posebej vabimo družine z otroki in ljubitelje narave. Vabljeni, da se nam pridružite pri raziskovanju in odkrivanju naravnih in kulturnih lepot Idrije in njene okolice!

Podrobnosti o programu in PRIJAVA na posamezne dogodke: www.geopark-idrija.si.

 

 

20.5. do 5.6.  2016 – Pot Ob Rakah

Za vse rekreativce, profesionalne športnike in tudi vse ostale, katerih Rake sicer niso redna točka vaših obiskov, smo pripravili še dodatno motivacijo za obisk te poti:

–  Nagradna igra TEČEM Z IDRIJCO

–  Trim na Rakah

Ta pot je primerna tako za umirjene sprehajalce, kot tudi za bolj resne tekače.

Prijavnica na www.geopark-idrija.si.

Dodatne informacije: Nina Erjavec – 05 93 44 077, nina.erjavec@visit-idrija.si

 

c48e1c21-b96e-404d-a39a-07caac04cbe9

foto: Gregor Kacin

 

 

 

Petek, 20.5. ob 16.00  Popoldanska botanična ekskurzija na Hleviško planino

Izlet na Hleviško planino je primeren za otroke, odrasle in družine. Vzpon poteka po neokrnjeni naravi, kjer lahko spoznavate posebnosti flore in favne idrijskega hribovja.Maj nam ponavadi že nasuje obilo cvetja, gozd se olista in prve pomladanske se umikajo majskim cvetkam. Ob poti boste videli še mnogo drugega: gobe, ptice, žuželke, živali… na koncu pa se odpočili v planinski koči na Hleviški planini.

 

Ponedeljek, 23.5. ob 11.00  Ogled čipkarske šole Idrija

Vabimo vas, da si pod vodstvom Čipkarske šole Idrija ogledate čudovito razstavo idrijskih čipk učencev čipkarske šole in se preizkusite v klekljanju – izdelovanju idrijske čipke ter kupite kakovostne izdelke z idrijsko čipko. Ogled Čipkarske šole Idrija je zanimiv za vse, ki jih zanima kulturna dediščina in čudoviti izdelki, ki nastajajo izpod rok spretnih učenk in učencev.

Prijave na www.geopark-idrija.si.

 

0aa5904d71b03ae5476b1332fb8fdab8

 

Torek, 24.5. ob 16.00  Rake v objemu treh generacij

Stari starši, starši in otroci, vabljeni na medgeneracijski pohod, da skupaj podoživimo zgodbe več generacij ob tem večstoletnem vodnem kanalu. Pohod bomo popestrili z igricami in ugankami po poti. Pohod ob Rakah bo združil vse generacije pohodnikov, ki bodo lahko navaden sprehod spremenili v popolnoma novo doživetje.

Prijave na www.geopark-idrija.si.

 

 

Četrtek, 26.5. ob 19.00  Velika naravoslovca Scopoli in Linne, dokumentarni portret

Dokumentarni portret dveh velikih naravoslovcev je primeren za ljubitelje zgodovine in naravoslovja. Naravoslovca Johannes Scoppoli in Carl Linne sta bila v 18. st. sodobnika, ki se nista nikoli srečala, sta si pa dopisovala. Njuno dopisovanje je trajalo 15 let in je tema igrano dokumentarnega filma, ki skuša z igranimi rekonstrukcijami oživiti podobo in duha tistega časa.

 

Sobota, 28.5. ob 10.00  Zeliščna avantura v Geoparku Idrija

V osrčju Idrijskega hribovja, na soncu in zraku, smo za mlade družine in tudi vse ostale pripravili pravo zeliščno avanturo. Starejši se boste po Hleviški planini sprehodili v spremstvu zeliščarke iz društva Encijan in se seznanili z zdravilnimi rastlinami, medtem ko si bodo najmlajši izdelali dišeče peneče kroglice. Nato se bomo vsi skupaj okrepčali z geo-menijem, ki je posebej pripravljen prav za ta dogodek.

Prijavena www.geopark-idrija.si.

 

43d29ad7-23cd-4d07-a7df-a20c2d9982a8

Foto: Mojca Gorjup Kavčič

 

 

Nedelja, 29.5. ob  14.00   Predstavitev jamarske dejavnosti pri Golobeji jami v Predgrižah

Vas mika jamarstvo? Idrijsko jamarsko društvo se bo predstavilo ter 15 srečnežem, ki se bodo prijavili prvi, omogočilo, da se spustijo v približno 20 m globoko Golobejo jamo. Ogled jame je primeren za vse adrenalinske navdušence.

Prijava obvezna! Več na: www.geopark-idrija.si.

 

 

Nedelja, 29. maja ob 14.00  Pohod  z Vojskega do kmetije na Brdu

Izlet po Vojskem je primeren za vse ljubiteljske pohodnike, ki si želijo dan preživeti na svežem zraku in v neokrnjeni naravi Vojskega. Na 3 in pol urnem pohodu si boste ogledali obnovljeno kaščo na kmetiji na Brdu ter se spustili do Gačniških slapov. Ob povratku bo sledil kratek ogled kmetije Naš Raj.

Predhodne prijave niso potrebne, udeležba je brezplačna!

Potrebujete primerno pohodno obutev.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Ponedeljek, 30.5. ob 20.00  Odkrivanje skritih zakladov po mestu z mobilno aplikacijo Turf Hunt

Navdušenci nad moderno tehnologijo boste lahko spoznavali Idrijo na nekoliko drugačen način – s pomočjo aplikacij na pametnih telefonih. V skupinah s tremi člani boste s pomočjo predhodno naložene aplikacije na pametne telefone odkrivali mesto na malce drugače način. Obvezne predhodne prijave skupin s 3 člani (da vam pošljemo navodila), udeležba je brezplačna.

Prijave skupin na: www.geopark-idrija.si.

 

 

Torek, 31.5.2016 ob 20.00  »Nočni pohod na Raufnk«

Idrijski Raufnk se markantno dviguje nad Idrijo, ki v večernih in nočnih urah spi, osvetljena z neštetimi lučmi. Večernemu obiskovalcu ponuja čudovit razgled, ki ga je še lepše doživljati v družbi. Na Raufnk se bomo v soju bakel odpravili peš ter z vrha uživali v opazovanju spečega mesta pod sabo. Izlet je primeren za vse pohodnike in sprehajalce, ki želijo mesto Idrija videti v drugačni luči.

 

5152e9e64f307f96660815619aa2072b

 

 

Sreda, 1.6. ob 19.00  Predavanje Gregorja Koželja » Jelenšek nad Godovičem«

Vas zanima, kaj se je dogajalo s starodavnimi vojščaki na Jelenšku? Ali pa, kako je dogajanje na gradišču vpeto v širšo sliko antične zahodne Slovenije? Je skrivnostna tudi okolica gradišča? Če se vaši odgovori glasijo DA, potem je to predavanje pravo za vas. Predavanje je brezplačno, primerno za ljubitelje zgodovine, ki želijo odkrivati nove podrobnosti in zgodbe o starodavni preteklosti na Jelenšku.

 

Četrtek, 2.6. ob 15.00  Delovna akcija na točki Večno gibanje Zemlje

Naši kraji so vremensko neizprosni, zato bomo s prostovoljnim delom uredili interpretacijsko točko »Večno gibanje Zemlje«, ki jo je zob časa že dokaj načel. Za vse potrebščine bo poskrbljeno. Delo ne bo težko, zato vabljeni od najmlajših do najstarejših.

Prijave na: www.geopark-idrija.si.

 

Sobota, 4.6. ob 9.30  Lanena kulinarika

Spoznajte uporabnost lanenega semena v kulinariki in si popestrite domači jedilnik z odličnimi jedmi, ki jih bomo pripravili skupaj. Kulinarična delavnica je primerna za vse ljubiteljske kuharje in kuharice, ki želijo svoj jedilnik popestriti z novimi sestavinami.

 

Nedelja, 5.6.  ob 14.30  Pohod po feldbanu

Zgodbe iz težkih  časov, ko je po našem območju tekla poljska ozkotirna železnica, nam bodo predstavili domači poznavalci Ivan Rudolf, Jernej Rupnik, Aleš Lajovic in Gregor Koželj. Na koncu boste okusili, kaj so za obed dobili vojaki po dolgem in težkem delovnem dnevu.Pohod je zanimiv za tiste, ki jih zanima zgodovina in tehnična dediščina.

Prijave na; www.geopark-idrija.si.

 

9b5638c3-ae44-4540-b48a-bc6fdcd7e696 (1)

Foto: Arhiv CID


Leave a Comment