6. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv … v zelenem okolju odpira vrata domišljije – 9.-10. 06. 2017

Prisluhniti pravljicam v naravnem okolju, kjer so bile nekoč zapisane in pripovedovane, odpreti pot svoji lastni domišljiji in ustvarjalnosti, nahraniti radovednost, se družiti s prijetno družbo, izmenjati vtise o doživetem, je vsekakor izkušnja, ki napolni in nahrani vse. Festivalska ekipa si prizadeva, da bi na Križnikovem festivalu prav vsak našel nekaj zase in odšel domov za kanček srečnejši.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Irena Cerar in Ivanka Učakar v sodelovanju z motniškimi društvi in mnogimi ustvarjalci pripravljajo festival, ki že vrsto let v Motnik privabi obiskovalce od blizu in daleč.

foto: Luka Dakskobler

V petek, 9., in soboto, 10. junija se nam obeta že 6. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv. Motnik je rojstni kraj Gašperja Križnika, enega najpomembnejših zapisovalcev slovenske slovstvene folklore iz 19. stoletja. Prav njegovemu delu in pravljicam, ki jih je zapisal, je namenjen ta festival, ki pa vsebuje tudi druge kulturne dogodke. Festivalski dogodki omogočajo obiskovalcem in zlasti družinam prijetno preživljanje časa v lepi motniški okolici, na sprehodih in tudi igrah, vse ob poslušanju pravljic.

V soboto popoldan festival ponuja pestre dogodke za otroke in družine. V parku Pod lipami si bomo najprej ogledali predstavo kamišibaj gledališča. Jerca Cvetko in Jure Engelsberger se nam bosta predstavila s Križnikovo pravljico. Predstavi bodo v parku sledile igre, ki jih pripravljajo dekleta iz motniške skupine Me4, delavnica kamišibaj pod Vrbanovčevim kozolcem, pripovedovanje pravljic na grajskih razvalinah.

Vrbanovčev kozolec je spomenik državnega pomena, njegov lastnik pripravlja tudi razstavo Od žita do kruha. V parku se bodo z zanimivimi dejavnostmi in vsebinami predstavila tudi vsa motniška društva. V šoli Motnik pa bo na ogled zaključna produkcija letošnjih udeležencev delavnice. Aktivnostim v parku in okolici bo sledilo odprtje likovne razstave Podobe Križnikovih pravljic s podelitvijo nagrad udeležencem likovnega natečaja. Dogodek bosta na izviren glasbeno-pripovedovalski način povezovala Rok Kosec in Goran Završnik, znana tudi kot duo Vroča župa, domačin Jože Keršič pa bo mladi publiki povedal še kakšno pravljico z Menine planine. Festival bomo zaključili s pripovedovanjem za odrasle, na katerega smo povabili tiste, ki so se kalili na Radiu Študent, danes pa izoblikovali prepoznaven osebni slog.

Da so v Motniku na zgodnjepoletni petek in soboto doma pravljice, si že šesto leto z veliko zanesenjaštva prizadevajo soustanovitelji: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik in sodelavki Irena Cerar ter Ivanka Učakar. Na festivalu sodelujejo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Turistično društvo Motnik, Občina Vransko in Zavod za turizem in šport Vransko ter številni partnerji, sodelavci in podporniki.

Kje: Motnik

Kdaj: petek, 9. in sobota 10. junija 2017

Kaj: pravljice, ustvarjalne in igrive delavnice, listanje po knjigah, glasbeni dogodki,

gledališče, razvajanje brbončic, prijetno preživljanje prostega časa v naravnem okolju

in lepi družbi.

Cena: Vstop prost

 

Informacije o festivalu na: www.motnik.net in www.kam.sik.si  .

 

Foto naslovke: Luka Dakskobler


Leave a Comment